Víťazom 10. ročníka turnaja Pohár troch kráľov ORANJES

Už tradične sa dňa 6. januára aj v roku 2023 v ŠH IX. ZŠ na Námestí mládeže Zvolen – Západ uskutočnil turnaj v malom futbale o putovný pohár známy verejnosti ako „Pohár Troch kráľov“ v malom futbale. Jeho jubilejný 10. ročník priniesol aj bohatý sprievodný program a už tradične aj niekoľko prekvapení pre divákov, ktorých záujem o podujatie z roka na rok stúpa a tradične voľný vstup prilákal do hľadiska v priebehu deväťhodinového maratónu 14 stretnutí skoro sedem stoviek divákov.

V doterajších ročníkoch turnaja v malom futbale o „Pohár troch kráľov“ dominovali mužstvá Euroteam, Xanto, dvakrát Oranjes, trikrát zvíťazil majster ligy LIMFU i účastník Ligy majstrov L-Trade, majstri republiky AS Guard Sekurity Košice a víťazstvo obhajoval z posledného ročníka v roku 2020 banskobystrický Simaček, ktorý bol i najväčším favoritom.

Základná časť sa hrala v dvoch štvorčlenných skupinách systémom každý s každým v trvaní 20 minút o nasadenie do vyraďovacej časti. Prví dvaja zo skupín postupovali do semifinále, kde v zápasoch v prípade nerozhodného výsledku nasledovali pokutové kopy. V celom turnaji sa tak celkovo odohralo 14 stretnutí, padlo v hre 83 gólov a v penaltových rozstreloch pri nerozhodných výsledkoch ešte 5 gólov, gól si pripísalo do štatistík celkovo 41 strelcov. V priebehu turnaja zasiahlo do bojov v 8 mužstvách 77 hráčov. Celý turnaj rozhodovali Peter Plavec, Peter Hanes (Obaja z LIMFU Zvolen) a Michal Béreš a Marek Šveda (obaja MÚMF Banská Bystrica), udelili za celý turnaj iba 5 žltých kariet, no žiadnu červenú.

ZÁPASY V SKUPINÁCH
V skupine A si víťaz posledného ročníka Pohára troch kráľov Simaček bez problémov poradil so všetkými tromi súpermi a postup do semifinále si zabezpečil dvomi víťazstvami Oranjes. Tretia nepostupujúca Alcolégia porazila iba štvrtý tým Xanto.
Skupina A podrobnejšie:
Oranjes – Alcolégia 2:0 (Góly: Kouřil, Kováčik)
Dvojnásobný víťaz si od začiatku vynútil prevahu, prvý gól turnaja Kouřil strelil až v 8. minúte. Potom sa hra vyrovnala, šance mali i hostia, no Höger ich spoľahlivo zlikvidoval. Tri minúty pred koncom zužitkoval rýchly protiútok Kováčik a stanovil konečný výsledok.
Xanto team – Simaček 2:4 (Góly: Melicherčík, Vilhan – Zehnal, Čief, A. Ostrihoň, Turčan)
Nátlaková hra obhajcu prvenstva priniesla po presných kombinačných akciách a pohotovom zakončení trojgólové vedenie už v 7. minúte. Za Xanto znížil síce už o minútu Melicherčík, no vzápätí Bystričania viedli zase o 3 góly po akcii Ostrihoňa. V poslednej minúte upravil na konečných 2:4 Turčan.
Alcolégia – Simaček 1:4 (Góly: Stankovič – Turčan 2, Zehnal, Čief)
Hostia sa znova dostali do rýchleho vedenia po góloch Zehnala a Turčana. Stankovič po výkope delovkou síce znížil na rozdiel gólu a viac ako desať minút Alcolégia favoritovi nielen vzdorovala, ale si vytvárala šance, ktoré však zmaril obetavo brankár Vajs. Potom sa však presadil Čief a v poslednej minúte prikrášlil výsledok znovu Turčan.
Oranjes – Xanto team 6:0 (Góly: Jamnický 3, Kováčik, Sádovský, Bobor)
Po kolektívnom výkone Oranjes dostal zaslúžene do výrazného vedenia čistým hetrikom za 11 minút strelecky potentný Jamnický. Spoľahlivý Höger v bráne nedovolil Xantu skórovať, naopak Kováčik, Sádovský a Bobor ešte prekonali inak dobre chytajúceho Kružliaka.
Xanto team – Alcolégia 3:6 (Góly: R. Baran, L. Baran, Vilhan – P. Ostrihoň 2, Hlaváč, Fašang, Pařenica, Bernát)
Xanto neuspelo bodovo ani v poslednom stretnutí skupiny. Alcolégia začala zhurta, už po 4 minútach viedla gólmi Ostrihoňa a Hlaváča, no potom Robo Baran znížil. V tej istej minúte však Kružliaka prekonal znova Ostrihoň, potom vsietili aj Fašang a Pařenica. V 16. minúte znížil Luboš Baran. V 18. minúte brankár Xanta Jozef Kružliak priznal arbitrom faul v pokutovom území, no brankár Makovický nariadenú penaltu nepremenil. Vzápätí skóroval po rýchlom protiútoku Bernát. Výsledok stretnutia upravil v poslednej minúte Vilhan.
Simaček – Oranjes 3:1 (Góly: A. Ostrihoň, Čief, Zehnal – Hradňanský)
V zápase dvoch favoritov na víťaza skupiny sa hral výborný futbal. Obe mužstvá vychádzali síce zo zabezpečenej obrany, no o pekné kombinačné akcie nebola núdza. Do 14. minúty dominovali však obaja brankári a o prvý gól sa postaral Ostrihoň. O 3 minúty vyrovnal Hradňanský, no to bolo z premenených šancí Oranjes všetko. Už o 2 minúty totiž dostal Simaček do vedenia Čief a trojbodovú poistku vzápätí zaznamenal Zehnal.
TABUĽKA "SKUPINA A"
1. Simaček 3 3 0 0 11:4 9
2. Oranjes 3 2 0 1 9:3 6
3. Alcolégia 3 1 0 2 7:9 3
4. Xanto team 3 0 0 3 5:16 0
ZOSTAVY "SKUPINA A"
Simaček: Matej Vajs – Marián Sanitra, Richard Zima, Andrej Ostrihoň, Michal Čief, Milan Turčan, Pavel Zehnal
Oranjes: Lukáš Höger – Marián Hradňanský, Ľudovít Jamnický, Filip Silvestr, Ján Kouřil, Michal Kováčik, Vladimír Bobor, Pavol Černický, Tomáš Švec, Milan Sádovský
Alcolégia: Martin Makovický – Viktor Bernát, Peter Ostrihoň, Dušan Hric, Ivan Paranica, Kristián Halama, Šimon Fašang, Vladimír Hlaváč, Michal Strapko, Jakub Stankovič
Xanto team: Dodík Kružliak – Aďo Melicherčík, Dominik Eperješi, Erik Hrčák, Ľuboš Baran, Mark Vilhan, Martin Hrmják, Peter Pepo Panica, Róbert Baran, Miroslav Žákovic
V skupine B si schuti zastrieľali hráči Detroitu a posilnení kapitánom Slovenskej reprezentácie Ivanom Buchelom nadelili trom súperom 19 gólov. Do semifinále postúpil y druhej priečky L-Trade, ktorý zdolal Euroteam i BarBar, ktorý nezískal ani bod a skončil turnaj s najhorším skóre 3:20.
Skupina B podrobnejšie:
L-Trade – BarBar 4:1 (Góly: M. Hanuska 2, Valach, Bočkay – Šulek)
Už v 1. minúte v úvodnom zápase B skupiny otvoril skóre najrýchlejším gólom turnaja Miroslav Hanuska, o minútu zvyšoval vedenie L-Trade Valach. BarBari pridali na dôraze a v 11. minúte znížil na rozdiel gólu Šulek. Favorit kontroloval priebeh stretnutia a jednu z mnoho šancí premenil Bočkay a na konečných 4:1 upravil znovu Hanuska.
Euroteam – Detroit 0:6 (Góly: Nagy 4, Hanes, Jablonský)
Od začiatku stretnutia začali Detvanci sebavedomo, vychádzali zo zabezpečenej obrany posilnenej kapitánom Slovenskej reprezentácie Ivanom Buchelom a vyrážali do rýchlych kombinačných akcií. Strelecky potentný bol najmä Nagy, ktorý strelil v úvode dva góly. Potom sa presadil pred Slančíkom Hanes, dva góly zaznamenal opäť Nagy a skóre pečatil Jablonský.
BarBar – Detroit 1:10 (Góly: Šulek – Jablonský 3, Nagy 2, Hanes, Melich, Borgoň, Baláž, Buchel (pk)
Zápas zo začiatku nevyzeral na debakel, BarBari sa držali v obrane do 10. minúty dobre, prehrávali najtesnejším rozdielom, no potom sa vyvíjal zápas jednoznačne v prospech tempo stupňujúcich hráčov Detroitu. V rozmedzí minúty Farbiak inkasoval až trikrát, čestný úspech zaznamenal za stavu 0:6 Šulek. Za Detroit strelil hetrik Jablonský, Nagy skóroval dvakrát, po góle pridali Hanes, Melich, Borgoň, Baláž a pokutový kop s prehľadom premenil Buchel.
L-Trade – Euroteam 3:1 (Góly: M. Hanuska, T. Lacko, Zajac – Výboch)
L-Trade znova vybehlo na súpera a skóre opäť otvoril špecialista na góly v prvej minúte Hanuska, už o tri minúty zvýšil vedenie s prehľadom Tomáš Lacko. V 11. minúte síce Výboch nekompromisne znížil na rozdiel gólu, no o dve minúty rozhodol o plnom bodovom zisku trojnásobného víťaza turnaja (2014, 2015 a 2017) Zajac.
Euroteam – BarBar 6:1 (Góly: Vojtek 2, Výboch, Bolgár, Holic, R. Hanuska – Országh)
V priamom súboji o tretiu priečku v skupine si od úvodného hvizdu lepšie počínali „Maňkovci“, keď skóre otvoril až v 6. minúte Vojtek, ktorý aj uzavrel skóre stretnutia v poslednej minúte svojou povestnou delovkou. Medzitým po góloch Výbocha, Bolgára a Holica viedli už 4:0, keď výsledok prikrášlil tečovanou strelou Országh, no potom skóroval ešte R. Hanuska.
Detroit – L-Trade 3:2 (Góly: Jablonský 3 – T. Lacko, Korpáš)
V zápase o prvenstvo v skupine v poslednom stretnutí základnej časti mali už obe mužstvá postup istý a výsledok mal vplyv iba na nasadenie do semifinálových dvojíc. Napriek tomu netaktizovali a hrali obe na plný bodový zisk. Vo veľmi vyrovnanom zápase padali góly na oboch stranách vždy tesne po sebe. V 3. minúte skórovali Jablonský resp. T. Lacko, potom v 17. minúte sa presadili Jablonský, resp. Korpáš a bodku za stretnutím dal v poslednej minúte znovu Jablonský a zaknihoval tak svoj druhý hetrik.
TABUĽKA "SKUPINA B"
1. Detroit 3 3 0 0 19:3 9
2. L-Trade 3 2 0 1 9:5 6
3. Euroteam 3 1 0 2 7:10 3
4. BarBar 3 0 0 3 3:20 0
ZOSTAVY "SKUPINA "B"
Detroit: Adrian Tuček – Martin Jablonský, Andrej Michalik, Daniel Nagy, Miroslav Hanes, Ján Melich, Marek Borgoň, Maroš Baláž, Ivan Buchel, Kamil Melich
L-Trade: Aleš Čerhýň – Martin Lacko, Tomáš Lacko, Miroslav Hanuska, Július Zajac, Peter Korpáš, Adam Bočkay, Erik Valach
Euroteam: Ján Slančík – Dušan Vojtek, Jaroslav Výboch, Peter Krkoš, Miroslav Kucharka ml., Miroslav Kucharka st., Peter Bolgár, Roman Hanuska, Adrián Holic, Roman Bartoš
BarBar: Filip Farbiak – Martin Michalčík, Andrej Michalčík, Marek Šulek, Matej Országh, Svetozár Bohuš
SEMIFINÁLE
Semifinálové stretnutia kvalitných vyspelých tímov priniesli veľmi dobrý futbal, hralo sa zo zabezpečenej obrany a kvalita mužstiev, ktoré hrali vo vysokom nasadení bola nesporná. Súperi nechceli urobiť zbytočnú chybu.
V prvom stretnutí obhajca Simaček zvíťazil jediným gólom Andreja Ostrihoňa z 9. minúty a L-Trade sa napriek veľkým šanciam nepodarilo skórovať.
V druhom zápase získal Oranjes vedenie v 11. minúte po strele Michala Kováčika, no Detroit vyrovnal stav v 18. minúte gólom Miroslava Hanesa. Po remíze v riadnom hracom čase tak rozhodovali penalty a postup Oranjes vystrieľali Jamnický, Kouřil a Höger.
Výsledky zápasov SEMIFINÁLE:
Simaček – L-Trade 1:0 (Gól: Ostrihoň)
Detroit – Oranjes 1:1 (pk 2:3) (Góly: Hanes – Kováčik, rozhodujúca penalta Höger)
O 3. a 4. miesto
V súboji o bronzovú priečku sa očakávalo víťazstvo trojnásobného víťaza L-Trade, ktorý sa ujal vedenia gólom Erika Valacha už v 3. minúte, no v 12. minúte vyrovnal Kamil Melich a v 15. minúte rozhodol o víťazstve Detroitu delovkou Ivan Buchel.
Výsledok zápasu o 3. a 4. miesto
L-Trade – Detroit 1:2 (Góly: Valach – Melich, Buchel)
FINÁLE
Súboj posledného majstra Schaller Facility ligy LIMFU Zvolen Oranjes s futsalovým špecialistom obhajcom víťazstva mužstvom Simaček bol ozdobou turnaja. Diváci tu videli veľmi veľa kvalitných akcií na jeden dotyk, výbornú hru pozičnú i na lopte a výborné výkony brankárov. A dokonca i veľa gólov, keď „domáci“ oplatili „Bystričanom“ prehru zo skupiny i z finále v poslednom ročníku a výrazne zvíťazili. Oranjes viedli dvomi gólmi Kováčika a gólmi Bobora a Jamnického už 4:0, keď až v 14. minúte zaznamenali gól i hostia z kopačky Michala Čiefa. No vzápätí skóroval Sádovský a Jamnického gól pred záverečným hvizdom mnohí diváci ani nezaregistrovali.
Výsledok finálového zápasu:
Oranjes – Simaček 6:1 (Góly: Kováčik a Jamnický po 2, Bobor, Sádovský – Čief)
Finálový zápas sledovalo 420 divákov

Mužstvá po skončení turnaja dostali originálne diplomy, vlajky a poháre a publikáciu o Turnaji. Víťazné mužstvo získalo do budúceho ročníka i putovný pohár „Pohára Troch kráľov“. Individuálne ocenenie „Cenu FAIR PLAY“ venoval už tradične Ján Bosák a získal ju Jozef Kružliak, brankár Xanto Zvolen, ktorý priznal arbitrom faul v pokutovom území v zápase s Alcolégiou, no brankár Makovický penaltu nepremenil.
Už tradične pripravili organizátori aj poďakovanie osobnostiam Zvolenského športu, tentokrát ocenili až piatich športovcov. Pamätné diplomy a vecné ceny prevzali bývalý slovenský reprezentant Tomáš Ďubek, dnes hráč ViOn Zlaté Moravce, hráč s najväčším počtom odohraných zápasov v najvyššej slovenskej súťaži (445), Ondrej Debnár bývalý slovenský reprezentant, účastník Ligy majstrov v celku Petržalky i v malom futbale v mužstve Slovakia A, bývalý hráč aj MFK Zvolen, Pavol Jelen bývalý prvoligový hráč, bývalý hráč Lokomotívy Zvolen, Doprastavu, naposledy hrajúci za Zvolenskú Slatinu, účastník veteránskych majstrovstiev sveta v stolnom tenise v Čínskom Hohhote a Brazílskom Rio de Janeiro, či americkom Las Vegas. Ivan Galát, tréner dnes vo ViOn Zlaté Moravce, pre rekonvalescenciu po operácii kolena sa ospravedlnil. Ocenený bol aj kapitán slovenskej reprezentácie v malom futbale, ktorý si zahral v drese Detroitu i slovenskej reprezentácie v malom futbale Ivan Buchel.
Súčasťou programu bol aj krst knihy Miloša Masarika „S kým robíš…“. Dvesto stranovú publikáciu venovanú v prvej časti histórii Turnaja troch kráľov a v druhej mapujúcu úspechy Zvolenského malého futbalu uviedli na želenie autora do sveta Ján Bosák a členovia organizačného výboru turnaja malými čokoládovými loptičkami. Knihu obdržali i všetci ocenení jednotlivci, kolektívy a hostia, medzi ktorými nechýbali ani primátor Mesta Zvolen Vladimír Maňka a prezident Slovenského zväzu malého futbalu Peter Králik.
Program pokračoval po semifinále i exhibičným vystúpením Majsterky Sveta vo freestyle footballe Lucie Kevickej Žňavovej, ktorá predviedla za neutíchajúceho potlesku divákov pútavú show.
Súčasťou sprievodného programu bol i zápas Výberu Zvolena, ktorý tvorili bývalí hráči MFK a hráči LIMFU proti Vicemajstrom Sveta reprezentácii Slovenska U 21 (z roku 2018 v Prahe), kde v realizačnom tíme vtedy pôsobili Ján Bosák ako asistent trénera Ondreja Kačmára a technickým vedúcim bol Ján Račko. A Zvolenčania zvíťazili.
Výber Zvolena – Slovensko U21 5:4 (3:1)  (Góly: Ďubek 2, Sudimak 2, Jamnický – Repa 2, Beliš, Buchel)
Prekvapením bol tzv. tretí polčas, ktorý organizátori pripravili ako prekvapenie. Zvolen získal ďalšie prvenstvo v usporiadaní noviniek v malom futbale a to súboj „pohlaví“, keď proti reprezentačnej U21 nastúpili tretie z Majstrovstiev Slovenska v kategórii žien Pohronské Baby a po džentlmenskom výkone súpera zvíťazili.
Pohronské Baby – Slovensko U21 4:3 (Góly: Mazúchová 2, Tyčiaková 2 – Beliš 2, Repa)
Podujatie dohrávali účastníci potom na spoločnej večeri, kde sa nakoniec konala spontánne i neplánovaná mini autogramiáda krstenej knihy.
ZÁVEREČNÉ PORADIE 10. ROČNÍKA POHÁRA TROCH KRÁĽOV 2023
1. Oranjes Zvolen
2. Simaček Banská Bystrica
3. Detroit Detva
4. L-Trade Zvolen
5. Alcolégia Zvolen
6. Euroteam Zvolen
7. Xanto team Zvolen
8. BarBar Zvolen
ŠTATISTIKY A ZAUJÍMAVOSTI 10. ROČNÍKA POHÁRA TROCH KRÁĽOV
Najrýchlejší gól
V 1. minúte (10. sekunda) Miroslav Hanuska (L-Trade) v úvodnom zápase B skupiny L-Trade vs BarBar a to isté sa mu podarilo i v zápase L-Trade vs Euroteam (33. sekunda).
Najviac gólov v stretnutí
4 góly v jednom zápase skupiny B zaznamenal Daniel Nagy v drese Detroitu proti Euroteamu (2., 8., 13. a 16. minúta).
Počet hetrikov 3
2x Martin Jablonský (Detroit) v zápasoch skupiny B proti BarBaru (2., 11. a 17. minúta) a proti L-Trade (3., 17. a 20. minúta).
1x čistý hetrik zaznamenal Ľudo Jamnický (Oranjes) v zápase proti Xanto teamu.
Najlepší strelec
Kategória najlepší strelec sa síce na turnaji nevyhodnocuje, no naj strelcom bol so 7 gólmi Martin Jablonský (Detroit) o gól pred oddielovým kolegom Danielom Nagyom a na tretej priečke s 5 gólmi skončil Michal Kováčik (Oranjes).
Celkom padlo v hre 83 gólov a 5 gólov v rozstrele po penaltách a do streleckej listiny sa zapísalo celkom 42 hráčov z 77 figurujúcich na súpiskách 8 mužstiev.
Rozhodujúci gól dal
Ivan Buchel, reprezentačná výpomoc v drese Detroitu, v zápase o 3. miesto proti L-Trade v 15. minúte strelil gól zabezpečujúci víťazstvo Detvancov.
Najviac gólov v zápase
dali hráči v drese Detroitu v skupine B do siete BarBaru, spolu desať a pri výsledku 10:1 zaznamenali aj najväčší gólový rozdiel +9 gólov.
Zápasom s najmenším počtom strelených gólov
bolo prvé semifinálové meranie síl medzi obhajcom prvenstva mužstvom Simaček a trojnásobným víťazom L-Trade 1:0.
Penaltový rozstrel
videli diváci iba v jedinom zápase a to v druhom semifinále medzi prekvapením turnaja Detroitom a neskorším víťazom Oranjes, v ktorom padlo 5 gólov.
Poradie strelcov: Buchel 1:0, Kouřil 1:1, Nagy nedal, Jamnický 1:2, Hanes 2:2 a Höger 2:3.
Najviac gólov na turnaji
dalo mužstvo Detroit 22 (priemer 4,4 gólu na zápas).
Najmenej gólov na turnaji
dalo mužstvo BarBar 3 (priemer 1 gól na zápas).
Najlepším v plus mínus bodoch
bolo mužstvo Detroit s pomerom plus +17.
Najhoršie v plus mínus bodoch
Najhoršie dopadlo mužstvo BarBar s pomerom mínus – 17.
Najmenej inkasovaných gólov
si pripísalo mužstvo Oranjes, keď brankár Höger dostal iba 5 gólov v piatich stretnutiach, čo je priemer iba 1 gól na zápas.
Karty
Iba 5 žltých kariet udelených za opakované fauly v 16 stretnutiach napriek tomu, že pískali najprísnejší arbitri so skúsenosťami nielen zo zápasov regionálnych súťaží, Winter cupu, Superligy, National games, ale aj z majstrovstiev Slovenska či Európy, je dôkazom naplnenia hlavnej myšlienky Pohára Troch Kráľov hrať v duchu fair play.
Poďakovanie
od organizačného výboru – Hlavný sponzor Ján Bosák – Riaditeľ turnaja Peter Suja –
Sekretár výboru a moderátor Miloš Masarik – Manažér Ján Račko – Člen Ján Plesník
patrí určite
Vedúcim mužstiev
Rozhodcom podujatia
Zabezpečenie Tomboly Miriam Turekovej
Ozvučenie Laco Pavúk a Dano Plichta
Svetelná tabuľa Juraj Plesník a Jozef Hronček
Mužstvu Slovenska U21 z r.2018
Majsterke Sveta Lucii Levickej Žňavovej
Družstvu Pohronské baby
Výberu Zvolena
Piváreň Mamut
Reštaurácia Alex
Vedenie školy na Námestí mládeže na sídlisku Západ
Foto video Ján Števonka a Jozef Hronček
video Ján Tereň
Zdravotné zabezpečenie Marianna Kalná
Usporiadateľská služba Miloš Struhár a Marek Hermanovský
Tlačiarne TU Zvolen za promptnú, včasnú a perfektnú tlač knihy
Fax copy Zvolen p. Kružliak za tlač plagátov a diplomov
Mestu Zvolen za poskytnutie reklamných plôch
MY Sme Zvolen – Petit Press
3B Prešov P. Bizubová za výrobu polokošieľ a vlajok.
ZDIEĽAJ ČLÁNOK