Vyhodnotenie sezóny

            Nie tak dávno skončila súťaž TIPOS 3. futbalovej ligy skupiny Stred, kde po vypadnutí z druhej ligy pôsobil v sezóne 2018/2019 aj MFK Zvolen. V Slovenskom futbale „vládne“ už nejakú dobu akýsi letargický herný i klubový úpadok u mužstiev, ktoré opustili vyššiu súťaž a nedokázali sa adaptovať na podmienky v tretích ligách, kde sú mnoho sezón etablované mužstvá so stabilizovaným kádrom, kde sa hrá kvalitatívne i herne „iný“ futbal a pôsobia rôzne iné aspekty ako v lige druhej, od kvality výkonov rozhodcov až po prostredie futbalových stánkov, či neprajnosť domáceho publika súperov.

Našťastie sa preukázalo, že vo Zvolene toto „pravidlo“ nenachádza opodstatnenie. Pred sezónou dostal dôveru vedenia MFK bývalý asistent trénera Miloš Foltán, ktorý sa postaral i o prípravu mužstva pred súťažou a z viac ako 40 skúšaných hráčov vybral a stmelil mladý ambiciózny kolektív, vštiepil mu herný koncept zodpovedajúci ich futbalovým prednostiam.

A ako hodnotí jesennú časť tréner Miloš Foltán: „V prvom rade musím povedať, že sa podarilo zastabilizovať hráčsky káder a ozdraviť klub po vypadnutí z celoštátnej súťaže. V lete nás všetci označovali za jasného vypadajúceho z III. ligy. Prípravu sme preto začali v predstihu už 18. júna v podstate s hráčmi z dorastu. V tejto ťažkej situácii sa ukázala ako veľmi významná práca s mládežou v klube.“

Dôležitú úlohu zohralo pred sebou i vedenie MFK v udržaní si niektorých hráčov z druholigovej súpisky. Riaditeľ klubu Peter Svetlánsky podporil koncepciu uplatnenia odchovancov klubu z dorastu a podarilo sa udržať niektorých kľúčových hráčov, ktorí súčasne pôsobia v klubových štruktúrach MFK ako tréneri.

„Základ tímu tvorili odchovanci Slovák, Psársky, Cavar, Bariak a Pavlík. Vedeniu vyšiel "ťah" s trénerským obsadením U19 skúsenými hráčmi A - tímu Kotora a Lupčo, ktorých zotrvanie v mužstve bolo kľúčové. Nakoniec zo všetkých hráčov z nižších súťaží sa v prvom mužstve udržal iba tréner U12 Krčmárik“, pokračoval v glosovaní prvej polovice sezóny tréner Foltán. Pokračoval úvahou i o vhodnom doplnení kádra: V ekonomicky zložitej situácii vedenie neváhalo s kúpou brankára Lehockého, čo sa neskôr ukázalo ako najlepšia investícia. Príchodom Neušela sme nadobudli charakter bojovného mužstva. Hric, ktorý prišiel na poslednú chvíľu, nám vystrieľal takmer všetky body. V rozbehnutej sezóne k nám pribudli ďalší mladí hráči, ktorí výborne zapadli do našej mozaiky: Totkovič, Šimko, Vavro, Orság. Vytvoril sa kolektív a partia, ktorá si sadla, kde svoje opodstatnenie malo aj angažovanie Mráza, brankárskej dvojky, ktorý pri zranení Lehockého odchytal kvalitne dva posledné zápasy (4 body).“

Mladé mužstvo MFK s vekovým priemerom pod 22 rokov aj s hrajúcim asistentom trénera 41 ročným Rasťom Kyselom si získalo priazeň domáceho publika. V TIPOS 3. FL Stred z 15 stretnutí vo 7 zvíťazilo, 4 krát remizovalo a iba 4 krát nebodovalo. V súťaži je mužstvom s druhou najlepšou obranou a výbornými brankármi, dostali iba 13! gólov a v tabuľke prezimujú na 5. mieste so ziskom 25 bodov, s jedným plusovým bodom a v koeficiente úspešnosti doma vonku dokonca vedú s pomerom 132,2, čo je viac ako vedúca rezerva MFK Ružomberok (131,75).

„Určite sme mohli mať aj viac bodov. Mrzia hlavne domáce straty s Čadcou a Martinom, kde sme stratili 5 bodov. Vonku sme však získali 6 a tak s momentálnym 5. miestom vládne v klube spokojnosť. V poslednom domácom zápase sme ukázali aj herný progres“, zamýšľa sa lodivod zvolenskej lavičky a myšlienkami sa vracia i k úspechu v rámci Slovnaft Cupu: „Bonusom bol Slovnaft cup, kde sme sa najprv vytrápili v Selciach a v Banskej Štiavnici, aby sme potom mali doma futbalový sviatok s Interom a s ViOnom, kde sme dúfam ľudí potešili.“

Kapitola pôsobenia MFK Zvolen v Slovnaft Cupe 2018, v jeho jubilejnom 50. ročníku, si určite zaslúži pozornosť. Najprv v Selciach víťazstvo 2:0 gólmi Kotoru a Krčmárika v doslova neregulárnych podmienkach, potom deklasovanie Štiavnickj fúzie 3:0 dvomi gólmi Totkoviča a gólom Pavlíka, dráma s favorizovaným Interom Bratislava, keď vyrovnával Hric, ktorý zvládol aj penaltový rozstrel, doviedlo MFK dá sa povedať k vrcholu sezóny. Na domácom trávniku privítal Fortuna ligistu ViOn Zlaté Moravce Vráble a k prekvapeniu už chýbalo „iba“ premeniť penaltu v 88 minúte. V tomto stretnutí predviedli v druhom dejstve všetci hráči MFK oduševnený, doslova famózny výkon, určite najlepší v sezóne a boli lepší ako mužstvo hrajúce o dve súťaže vyššie. Diváci to ocenili dlhotrvajúcim potleskom i napriek vypadnutiu z pohárových súťaží.

„Príjemne ma prekvapili diváci, ktorí nám doma vždy aj po nevydarenom zápase zatlieskali. Pozitívne hodnotím aj návrat fanklubu Bryndziarov, o ktorý sa postaral vedúci mužstva Košta. Pri mužstve mi taktiež veľmi pomohol aj asistent Kysel. Na záver musím poďakovať riaditeľovi Svetlanskému, ktorý mi dal dôveru viesť mužstvo aj napriek spoluzodpovednosti, ktorú som mal ako asistent pri vypadnutí z II. ligy.“, končí svoje úvahy tréner MFK Zvolen Miloš Foltán, ktorý má už spracovaný plán zimnej prípravy a dohodnutých 8 prípravných stretnutí so súpermi rôznej výkonnosti.

A na záver ešte zopár štatistík.

Najlepší strelci mužstva v ligových zápasoch Erik Hric 7 gólov, Peter Lupčo 3 góly(2 PK).

Najviac odohratých minút má kapitán mužstva a prvý asistent trénera, duša kabíny, Igor Kotora 1710 minút.

Do zápasov zasiahlo až 23 hráčov, naj zberateľom žltých kariet je Miroslav Neušel (5), hráči MFK celkom dostali 30ŽK (25+5Slovnaft Cup).

Paradoxom je zistenie, že pod útočným tlakom MFK si do vlastnej siete trafili až tri mužstvá (L.Hrádok, Poltár a Krásno n.K.).

V jarnej časti TIPOS 3. futbalovej ligy Stred až 23.marca 2019 v 16.kole zavíta MFK Zvolen do Čadce, kde sa o 15,00 hodine stretne s domácim MFK.

O termínoch domácich prípravných zápasov budeme priebežne informovať.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK