Zvolenské „áčko“ je pripravené opäť zabojovať o postup do prvej šestky

Z V O L E N - Ako prvý zo zvolenských tímov vstúpi do majstrovskej súťaže kolektív A mužstva. Lokomotíva je účastníkom DXXbet ligy skupina Východ, teda druhej najvyššej futbalovej súťaže na Slovensku. Ako sa na ročník 2015/2016 pripravil tím Antona Jánoša, nám v rozhovore prezradil samotný tréner.

Príprava prvého tímu sa začalo trošku netradične. Zámer?

Koncom júna sme odohrali jeden propagačný zápas v Turčianskej Tepličke, kde sme boli ešte v starom zložení. Dobiehali sme cyklus minulého súťažného ročníka, a hoci sme len remizovali 2:2, propagácia dopadla dobre, pretože na zápas s účastníkom piatej ligy bolo zvedavých 500 – 600 ľudí. Podarilo sa nám tak dostať náš klub do povedomia aj mimo nášho regiónu, čo sa stretlo s dobrým ohlasom, pretože pozvánky na podobné stretnutia sme dostali aj od iných tímov pôsobiacich v nižších súťažiach, ktoré by sa radi konfrontovali s druhou ligou, ktorá má predsa už len iný cveng.

Následne ste už nabehli do prípravného obdobia. Začalo sa budovanie nového tímu?

Do tréningu sa už nezapojili hráči, s ktorými som už nepočítal. Začala sa tak „naháňačka“ nových vytypovaných hráčov, ktorí sa postupne zapájali do prípravy. Ten kolotoč vlastne pokračuje stále, hoci v podstate už riešime len jedného hráča, konkrétne dobre známeho Jana Staška z Baníka Ostrava, ktorý v našom klube už pôsobil.

Aký bol plán prípravy?

Odohrali sme niekoľko zápasov, ktoré zapadali do môjho konceptu prípravy, vďaka ktorým sme mohli vyskúšať hneď niekoľko adeptov na dres MFK. Zo začiatku sa výraznejšia fluktácia hráčov prejavila aj na výsledkoch, ktoré neboli najlepšie, no my sme v nich sledovali iný zámer, takže tomu zodpovedala aj voľba súperov. Do polovice júla sme sa v podstate len zoznamovali a hľadali, pretože práve v tomto období bola rotácia hráčov naozaj veľká. V podstate až po zápase v Čadci so Sereďou sme začali mať o kádri ako tak jasno, a to na takých osemdesiat percent. Jednoducho povedané, radšej som trénoval a hral len s pätnástimi hráčmi, a tých dopĺňal vhodnými adeptmi. S niektorými hráčmi som už ústne dohody mal, no tí si stále hľadali angažmány aj niekde inde. Keďže hráčsky trh je presýtený, s viacerými sme sa nakoniec dohodli, pričom som rád, že ide o kvalitných hráčov. Samozrejme, čo povedať mali do toho aj ekonomické záležitosti nášho klubu či hráča.

Príprava vyvrcholila zápasmi s banskobystrickou Duklou a Tepličkou nad Váhom, bývalým fortunaligistom a nováčikom druhej ligy. Naplnili vaše očakávania?

V Priechode, kde sa taktiež objavilo niekoľko nových hráčov, sme po prvom vyrovnanom prvom polčase ovládli druhý a zaslúžene nad Duklou zvíťazili 3:0. S Tepličkou sme sa stretli v Krásne nad Kysucou, kde bude hrávať svoje zápasy. Mohli sme si tak zmapovať prostredie, keďže v polovici jesene sa tam predstavíme aj v rámci súťaže. Súpera sme opäť zdolali trojgólovým rozdielom, takže v tejto fáze prípravy sme už boli spokojní aj s výsledkami.

Môžete teda s celou prípravou vysloviť spokojnosť?

Myslím si, že ak sa nám definitívne podarí dotiahnuť administratívne veci ohľadne Skvašíka z FC VSS Košice a spomínaného Staška, budeme mať celkom slušne postavený káder, ktorý by mal byť v druhej lige konkurencie schopný aj tým najlepším tímom.

Stanovili ste si aj ciele pred novou sezónou? Aké sú?

Keď sa druhá liga dostala do Zvolena, prioritami bolo dostať sa s A tímom do prvej šestky východnej skupiny DOXXbet ligy, stabilizovať a pozdvihnúť mládež, no a začať s prestavbou štadióna. Myslím si, že „áčko“ si svoje minulú sezónu splnilo, mládež naštartovala novú etapu a teší ma, že aj ohľadne štadióna sa už veci dali aspoň do malého pohybu. Aj preto si myslím, že sme sa vydali na dobrú cestu, ktorá by mala predurčovať aj ciele v novej sezóne. Hovoriť za mládež nebudem, riešia ju už zodpovedné osoby, štadión zas vedenie klubu a no a za A tím, môžem zodpovedne prehlásiť, že aj vzhľadom na vyskladaný káder, ktorý už síce nebude taký početný, ale len maximálne osemnásťčlenný, chceme opäť preniknúť do prvej šestky a hrať opäť v tej lepšej skupine.

Môžeme predstaviť aj nových hráčov?

Novými hráčmi sú zvolenský odchovanec Maroš Balko, ktorý dlhodobo pôsobil v FK Dukla Banská Bystrica, ďalej Jozef Skvašík z FC VSS Košice, Richard Kačala z 1. FC Tatran Prešov, odkiaľ sa vracia aj Michal Kamenčík. Navrátilcom je aj Srb Miloš Javorina, no a medzi A tímom a B tímom budú pendlovať Slavomír Kapusniak z dorastu MŠK Žilina a Peter Kovalčík z Čierneho Balogu, ktorý ako mládežník reprezentoval banskobystrickú Duklu. V riešení je stále Jan Staško, ktorého pôsobenie v týchto dňoch doťahuje.

Ako sa pozeráte na novú druholigovú sezónu? Aká kvalita súťaže sa dá očakávať?

Aj vzhľadom na to, že som bol jedným z členom prípravného výboru a navrhovateľom reorganizácie súťaže, ktorú vraj „zabrzdili“ Stanovy SFZ, myslím si, že úroveň nie je postačujúca, skôr je zameraná na kvantitu a nie kvalitu. Tú by sme dosiahli len pri menšom počte účastníkov. Aj preto si dovolím tvrdiť, že sme stratili tri roky, keďže týmto nešťastným modelom sa jeden rok hralo, druhý bude a len potom sa niečo bude pripravovať.

Nájdu sa aj nedostatky?

Určite by sa našli, keby som tvrdil opak, bol by som sám proti sebe. Poviem to tak, že všetko preverí čas, takže musíme byť pripravení čeliť aj problémom. Na druhej strane, som presvedčený, že nie sú až tak ohrozujúce chod klubu. Fungujeme zatiaľ v slušnom režime a to je najdôležitejšie.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK