Muži MFK v príprave na novú sezónu

Pred začiatkom 25.ročníka druhej najvyššej futbalovej súťaže na Slovensku vystriedal na trénerskom poste mužstva mužov MFK Zvolen úspešného Antona Jánoša Marián Süttő.

Skoro 52-ročný rodák z Nitry svoju hráčsku kariéru začínal v mládežníckych štruktúrach vtedajšieho klubu Plastika Nitra. Neskôr hrával v Dubnici, Banskej Bystrici, Gabčíkove, Senci, Devíne a hráčsku kariéru ukončil ako hrajúci tréner v Rakúsku. Po návrate na Slovensko ako tréner pôsobil v Lapáši, s ktorým postúpil zo 4. ligy až do 2. ligy. Do Nitry sa ako tréner vrátil najskôr k mládeži, potom až do „A“ mužstva, ďalej trénoval v Seredi, Vrábloch, Vione Zlaté Moravce, Galante a naposledy v znova Seredi. Futbalovým trénerom je skoro 20 rokov. Je držiteľom najvyššej trénerskej licencie UEFA Pro.

V pondelok 3.júna začala tridsiatka hráčov pod jeho vedením s letnou prípravou na novú sezónu 2017/2018, ktorá sa začne prvým kolom už 29.júla 2017 a tak na prípravu a doplnenie kádra je veľmi krátky čas. Asistentom trénera zostáva Gergely Geri a z minulo sezónneho kádra zostalo v MFK sedem hráčov, brankári Tomáš Jenčo, Patrik Gábriš a Igor Kotora, Andrej Labuda, Jozef Sombat, Denis Čery, Jakub Sudimak. Do prípravy sa zapojili i juniori, ktorí už boli v kádri „A“-čka (Dominik Vrbovský, Jakub Mádel, Martin Tannhauser , Vladimír Slovák a Adrián Hodási) a brankár Martin Dvoran a niekoľko ďalších z víťazného kádra U 19 MFK Zvolen, ktorý spoločne s vytipovanými hráčmi, pozvanými do prípravy, zabojujú o možnosť reprezentovať Zvolenské bielo-modro-červené farby v nadchádzajúcej sezóne. Okrem hráčov zo Slovenska sa v príprave objavila i trojica Brazílčanov.

V príprave čaká hráčov širšieho kádra 16 tréningových jednotiek, v rámci regenerácie je naplánované využitie bazéna a dohodnutých bolo i osem prípravných zápasov. Tri z nich už absolvovali v prvom týždni, raz prehrali a dvakrát zvíťazili pri súčte skóre 9:5. Najprv prehrali v Maďarskom Váci s domácim Dunakanyar VAC 1:3 (gól za Zvolen Sombat), potom s Dorog FC vyhrali 4:1 skórovali Sombat, Dubeň, Bilas, Ramon a v treťom zápase v Žabokrekoch v rámci osláv 90.rokov TJ SLOVAN zvíťazili štyrmi gólmi Matheusa Gonçalvesa 4:1.

V príprave ich ešte čakajú zápasy 11.7. v Lučenci, 12.7.v Senici, na turnaji na Sliači sa 15.7. stretnú okrem domácich i s Kováčovou a Pliešovcami a 18.7. v Žarnovici. Na domácom trávniku odohrajú iba jediné stretnutie v generálke na ligu v sobotu 22.7. o 17,00 hodine s Rimavskou Sobotou. Onedlho začne i Slovnaft Cup, do ročníka 2017/2018 poslalo prihlášku rekordných 211 tímov a čaká sa na vylosovanie i súperov MFK.

A ako si predstavuje pôsobenie v MFK Marián Süttő?: „Som odchovaný na technickom futbale a mám veľmi rád futbal založený na dobrom pohybe a presných prihrávkach a takom cielenom útoku, ale toto má určité priority. Tu vo Zvolene bude teda potreba nájsť vhodné typy hráčov a postupne sa učiť, aby to bolo realizovateľné. Každý hráč môjho mužstva musí vedieť, kde je jeho miesto v systéme a aká je jeho požadované činnosť keď má i keď nemá loptu, ako sa k lopte dostať, ako ju odovzdávať, ako sa pohybovať. Toto vyžaduje akúsi zrelosť mužstva. Chceme hrať zdravý „Slovenský“ futbal, plný mužnosti, bojovnosti, ale fér. Pokiaľ budeme s herným prejavom spokojný, budeme úspešní, budem ešte spokojnejší. Ciele a ambície pre túto sezónu budú určite pritiahnuť na krásny štadión divákov a prispieť k akejsi obrode Zvolenského futbalu, rád by som svojou troškou prispel k tomu aby tu ľudia chodili na futbal, aby to i nás napĺňalo a aby sme sa v tabuľke držali v jej strede a vyvarovali sa situácie s ohrozením zostupom, pokiaľ budeme hrať dobrý organizovaný futbal nás to vynesie na to miesto čo si zaslúžime. Ak sa nám podarí zaplniť káder tými hráčmi, čo sme si vytypovali, verím, že sa to podarí, budeme zabávať ľudí a budeme sa tešiť z futbalu!“

Budúci ročník 2.ligy bude už celoštátny, bude sa hrať na 30 kôl, systémom doma vonku, v jesennej časti je naplánovaných 17 kôl (prvé 29.7.2017 a posledné 18.11.2017), v jarnej časti 18.kolo má začať 03.03.2018 a posledné 30.kolo celej súťaže bude 19.05.2018. Súpermi MFK Zvolen v 2.lige budú nepostupujúci minuloročný víťaz FC VSS Košice, potom mužstvá z nadstavbovej časti hrajúce o postup MFK Skalica, FC ŠTK 1914 Šamorín, MŠK Žilina B, ŠKF Sereď, FC Lokomotíva Košice, Partizán Bardejov, MFK Tatran Liptovský Mikuláš, FK POHRONIE Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa, Futbalový klub NOVES Spišská Nová Ves, z baráže FK Poprad a štvorica víťazov tretích líg FK Inter Bratislava, SLAVOJ Trebišov, KFC Komárno a rezerva FK Železiarne Podbrezová. 

ZDIEĽAJ ČLÁNOK