Tréner Anton Jánoš: Cieľom je prvá šestica

Kormidelník MFK Zvolen objasnil, ako klub zháňal nových hráčov a čo od nich očakáva. Zároveň prezradil svoj pohľad na doterajší priebeh sezóny a načrtol, čo môžeme očakávať od nasledujúcich súperov.

Z pôvodného kádra zostalo iba 6 hráčov. Družstvo doplnili futbalisti zo slovenských súťaží, ako aj zo zahraničia. Akým spôsobom klub vyhľadával potenciálne posily?

Odišlo až 11 hráčov, ktorí údajne putovali za lepšími podmienkami, o čom však silno pochybujem. Ak si niekto myslí, že sú inde lepšie podmienky ako vo Zvolene z hľadiska tréningových plôch alebo sociálno-ekonomického zabezpečenia, tomu celkom neverím. Ale, samozrejme, každý hráč má voľnú ruku, keďže nový prestupový poriadok to umožňuje.

Od apríla som sa presúval autom po celom Slovensku, aby som vybral futbalistov, akých bude Zvolen potrebovať. Za toto obdobie som najazdil asi 14 000 kilometrov, keďže od klubu som dostal plnú moc na nájdenie nových posíl.

V domácom futbalovom vystúpení proti Spišskej Novej Vsi sa vo výbornom svetle predviedli Ukrajinec Ievgen Safianyk (strelec prvého gólu) a Elvis Mashike Sukisa (strelec druhého gólu, brvna a gólu z ofsajdu), hráč konžského pôvodu, ktorý skóroval aj na pôde Rimavskej Soboty. Podarilo sa týmto hráčom zapadnúť do štýlu hry, ktorý chcete uplatňovať?

Keďže mi dal klub voľnú ruku v hľadaní hráčov, nové akvizície musia zapadnúť do štýlu hry, ktorý chcem presadzovať. Ak by sa to nepodarilo, bola by to taktiež moja chyba.

Vlani sa mužstvo pohybovalo medzi najlepšími. Aké sú ambície Zvolena v tejto sezóne?

V MFK Zvolen sme sa rozhodli, že dostanú priestor aj odchovanci, čomu sa nebránim. Avšak treba brať do úvahy, že títo futbalisti pôsobia v druhej dorasteneckej lige a nedosahovali kvalitu, aby mohli hrať druhú najvyššiu súťaž dospelých. Zvyčajne tak pomáhali B-tímu. Naším cieľom je teda dostať sa medzi prvú šesticu tímov.

II. liga je v súčasnosti poriadne vyrovnaná, každý tím v súťaži sa chce prebojovať do záverečnej 6-ky. Čo bude rozhodovať? Budú to práve výhry na domácom ihrisku?

Nikdy som netipoval, takže neviem, čo rozhodne. Jedno však viem určite, rozhodujúcim faktorom bude počet získaných bodov, ktoré netreba strácať na domácej pôde.

Hodnotíte doterajší priebeh sezóny pozitívne? (5 zápasov = 2 výhry, 3 remízy)

Po kondičnej stránke ešte nie sme tak v poriadku, aby sme vydržali hrať 90 minút. Preto aj spôsob hry vyzerá inak doma, inak vonku. Veril som, že napr. v Haniske zahráme lepší výsledok. Čo sa týka zápasu v Rimavskej Sobote, mali sme hernú prevahu, ale nedokázali sme využiť jasné príležitosti, naopak, sami sme inkasovali.

Prvý domáci duel so Spišskou Novou Vsou bol pozerateľný aj pre diváka a myslím, že každému sa pozeralo na futbal inak, ako keď sa hrávalo so starými tribúnami, ktoré boli od ihriska ďaleko. Je to úplne iná kulisa. Treba povedať, že to bola dobrá prezentácia nás ako klubu.

Prípravy štadióna sa stihli načas, a tak sa súboj medzi Zvolenom a Spišskou Novou Vsou odohral v meste pod Pustým hradom. Ako ste vnímali atmosféru úvodného domáceho stretnutia?

Všetko napovedalo tomu, že sa to pre nás skončí kladne. Bude však záležať na mužstve, aké výkony bude podávať a či bude schopné zopakovať predvedený spôsob hry ako v prípade so Spišiakmi.

Očakávali ste väčšiu porciu divákov? Mohla by nová éra klubu (nový názov, logo, štadión, posily) prilákať viac fanúšikov?

Jedno klišé hovorí, že priaznivcov treba pritiahnuť výkonmi. No Zvolene bol vždy v popredí hokej napriek tomu, že futbal je lacnejší, prístupnejší.

Ja si myslím, že to chce svoj čas. Ľudia si musia zvyknúť chodiť na futbal. Sú pre nich pripravené nové priestory, sedenie je pohodlnejšie, ale druhá vec je, aby sa bolo na čo pozerať.

MFK Zvolen čaká v ďalších kolách Liptovský Mikuláš (doma) a VSS Košice (vonka). Čo možno očakávať od týchto súperov?

Liptáci majú zo štyroch zápasov skóre 1:1, takže defenzíva pracuje dobre. Skôr majú problém gólovo sa presadiť. Navyše, disponujú brejkovými hráčmi. Košičania síce majú plný počet bodov, no trápia sa s tým, kde budú hrať. Nemyslím si, že Zvolen bude v tomto súboji outsiderom. V kádri Košíc sa nachádzajú prevažne mladí hráči. Doma potrebujeme jednoznačne vyhrať, zvonku sa budeme snažiť priniesť aspoň bod.

Marek Demeter

ZDIEĽAJ ČLÁNOK