DERBY sa blíži

V stredu derby Tipos III.FL Stred Kováčová – Zvolen

Pozvánka

Stredoslovenský futbalový zväz z ohľadom na skúsenosti z minulých sezón a možnosť nepriaznivého počasia presunul posledné jesenné kolo TIPOS III. futbalovej ligy Stred na stredu 9.10.1019. Nebolo by to nič výnimočné, keby sa v tomto kole nekonalo dlho očakávané derby stretnutie medzi regionálne najbližšími susedmi - ŠK Prameň Kováčová a MFK Zvolen. Na futbalovom štadióne v Kováčovej sa tak očakáva rekordná návšteva. Po dohovore vedení oboch mužstiev sa stretnutie začne až o 15,30 hodine.

História účinkovania oboch klubov je dlhá, éra futbalu sa v MFK datuje do roku 1902 a Prameň zaknihoval začiatky v roku 1953, no vzájomné pôsobenie Prameňa a „A“ mužstva MFK, vtedy ešte Lokomotívy Zvolen, bolo zaznamenané v jednej súťaži naposledy v sezóne 2013/2014, kedy obe mužstvá hrali V. ligu skupinu Juh. V prvom stretnutí jesennej časti vonku vyhrali Zvolenčania vonku 1:0 gólom Výboha pred krásnou návštevou 620 divákov a v domácom zápase v jarnej časti vyhralo MFK 3:1, no Prameň viedol gólom Turáka, z penalty vyrovnával Sudimak a Bobor a Huďan zabezpečili Zvolenu plný bodový zisk. Hralo sa dosť tvrdo v oboch nervóznych zápasoch a arbitri udelili spolu až 11 žltých a tri červené karty. V konečnom účtovaní Zvolen skončil tretí a Kováčová si tiež z piatej priečky zabezpečila postup pri reorganizácii súťaží, no v nasledujúcej sezóne sa Kováčová stretla už iba s rezervou MFK v 4.lige (oba zápasy vyhral Zvolen 2:0 a 4:0), lebo po fúzii s Ružinou sa znova po rokoch do Zvolena vrátila 2. liga. Posledný vzájomný zápas prvých mužstiev sa konal v rámci 70. ročníka tradičného futbalového turnaja „O Pohár Slovenského národného povstania“ na Sliači v roku 2017, keď v zápase o postup do finále Vyhrali Zvolenčania 5:0 dvomi gólmi Dubeňa, po jednom pridali Špilár, Kotora a Kamenec. Toľko história.

Pred derby mali oba celky ešte na programe zápasy 10.kola Tipos III. futbalovej ligy Stred. Šiesta Kováčová doma privítala siedme Fiľakovo (MFK tam vyhral 2:0) a tretí MFK doma hostil deviaty TJ Družstevník Liptovská Štiavnica (Prameň tam prehral 1:0). Uvidíme ako mužstvá naladia formu na stredajšie derby.

A čo čakávajú od derby stretnutia predstavitelia zainteresovaných klubov?

Situácia vo Zvolenskom MFK pred derby je prinajmenšom uspokojivá, po výbornom výkone a víťazstve vo Fiľakove sa vyšvihol v tabuľke Tipos III. ligy Stred MFK na tretiu priečku. Tréner Foltán vštepil mužstvu nielen herný systém podľa schopností omladeného kádra, doslova dokázal "ušiť na mieru" úlohy podľa schopností každého jednotlivca a dokáže hráčov vhodne typovo zaradiť do zostavy i podľa štýlu hry súpera.

Tréner MFK Zvolen Miloš Foltán sa vyjadril stručne, no jasne: „ Od stretnutia na Kováčovej očakávam peknú divácku kulisu a dobrý futbal, chcem pozvať do hľadiska divákov, pretože verím, že o tomto určite kvalitnom zápase sa bude rozprávať viac ako o ostatných a určite viac ako týždeň.“

Riaditeľ MFK Zvolen Peter Svetlánsky sa už na derby teší a situáciu v tejto fáze súťaže s ohľadom na súčasnú situáciu, výkonnosť mužstiev a ich športovú formu vidí jasne: „Stretnutie je určite prestížne, dúfam, že do hľadiska pritiahne nebývalú divácku kulisu, veď máme i spoločných fanúšikov, v sobotu fandia vo Zvolene, v nedeľu na Kováčovej. Príde pozrieť určite i veľa bývalých hráčov oboch mužstiev, ktorí raz hrali za Zvolen a potom zase za Prameň. Dúfam a verím, že sa kvalitné stretnutie odohrá v duchu fair play a nevzniknú žiadne invektívy na ihrisku, či v hľadisku. Divácku kulisu si určite toto derby bez ohľadu na výsledok zaslúži. Na aký zápas by mali diváci prísť, keď nie na takéto treťoligové derby, hrajúce sa znova po šiestich rokoch.“

Prezident Prameňa Kováčová Vladimír Volko situáciu v klube konkretizuje: „Derby zápas sa odohrá v nie príliš dobrej atmosfére v ŠK Prameň Kováčová. Kríza doľahla na mužstvo po výbornom jeden a pol mesiaci účinkovania v III. lige, práve v období, keď nás čaká derby zápas so Zvolenom. Odchod jedného z trénerov (T.Kvačkaj) za ponukou, ktorá sa neodmieta, množstvo zranených hráčov ( na zápase v Liptovskej Štiavnici chýbalo 7, v priebehu zápasu sa zranil aj ďalší ), 2 futbalisti vypadli z tréningového procesu kvôli štúdiu v Bratislave, čo v sumáre viedlo k dvom tesným prehrám so súpermi, s ktorými by mal Prameň za normálnych okolností zvíťaziť. Navyše bol potrestaný ukrajinský stopér Skydan, ktorý nevie akceptovať úroveň rozhodovania v niektorých zápasoch, na utorkovom tréningu sa zranil ďalší hráč, na tréningu v stredu ďalší,.....celé zle. Takže v aktuálnej situácii je jednoznačným favoritom mužstvo MFK Zvolen, ktoré naopak má za sebou výborné zápasy s plným bodovým ziskom.“

No veríme, že viacerí „kováčovskí“ hráči sa do stredy „zázračne“ doliečia a zápas bude mať svoju kvalitu a diváci budú s výkonmi obidvoch mužstiev spokojní. Dúfame, že na zápase bude panovať priateľská atmosféra, veď sa tam stretnú futbaloví nadšenci z celého okolia.

Vlado Volko pokračuje: „ Radi privítame aj zvolenský fanklub, ktorý určite prispeje svojim športovým povzbudzovaním k dobrej atmosfére. Keďže Kováčová je vďaka 3 liečebným ústavom „celoslovenská záležitosť“, verím, že sa fanúšikovia obidvoch mužstiev ukážu pred kúpeľnými hosťami len v pozitívnom svetle.“

Derby zápas bude pre viacerých aktérov špecifický, keďže majú nejaký vzťah k obidvom aktérom. Napríklad terajší tréner Kováčovej Roman Biba je odchovancom Zvolena, veľa hráčov súčasného kádra Zvolena trénoval v žiackom a dorasteneckom veku. Na opačnej strane napr. útočník Zvolena Kristián Psársky má obidvoch rodičov z Kováčovej.... dalo by sa však ešte spomenúť veľa spoločných faktorov.

Kováčovania majú ťažké srdce aj na regionálnych novinárov, lebo zverejňovanie priebehu ich zápasov v tej istej súťaži je strohejšie ako články suseda a rivala z neďalekého Zvolena. Prezident Prameňa Kováčová Vladimír Volko k tejto situácii konštatuje: „ Jedno pozitívum pre Kováčovú je zrejmé už teraz pred zápasom. Konečne bude rovnaký priestor v novinách venovaný obdivom zástupcom regiónu v III. lige, keďže doteraz mal viac menej samostatný článok vždy len MFK Zvolen.... ( akoby hral inú súťaž ).“

No vysvetlenie je jednoduché, na Kováčovej sa už dlho nenašiel nik, kto by napísal článok o priebehu domácich zápasov a do redakcie včas zaslal, inak sa píše krátky článok so základnými údajmi, či s dostupnými informáciami, ktoré redakcia získa povedzme telefonicky od trénera.

Prekvapivo panuje doslova predzápasová dusná atmosféra, no len zo strany domácich, ktorí doma cítia šancu, no paradoxne, akoby už dopredu hľadali alibi v prípade domáceho neúspechu. Zvolenčania sa pokojne pripravujú a invektívne ataky si ani nevšímajú.

Zaujímavé, že predzápasovú hladinu víria osoby priamo nezainteresované na derby, ako nezmyselné riešenie určitej osobnej zášte k aktérom derby z pôsobenia v týchto kluboch v minulosti. Veríme, že stretnutie sa odohrá v síce súťaživej atmosfére, no v duchu fair play a nevzniknú žiadne skratové situácie, aké by si možno niekto prial.
ZDIEĽAJ ČLÁNOK